Start
etn - cwiczenia nr 4, WAT, SEMESTR V, elementy teori niezawodnosci, Etn - Zaliczenie, Etn - Zaliczenie, materialy kapalki - starsze
etyka biznesu- Materiały z wykładu (Wrocław), STUDIA, Studia ekonomiczne, etyka gospodarcza
Euro 2012 Technical Report, Piłka nożna, Materiały szkoleniowe, PREZENTACJE, prezentacje (mat.szkoleniowe)
ESO 1 - program, Akademia Morska -materiały mechaniczne, szkoła, Mega Szkoła, SEMESTR V, Silownie, Student Siłownie I, Wykład 1
Ewidencja materiałów bibliotecznych - rozporządzenie 2008, Bibliotekoznawstwo, Bibliotekoznawstwo 2, Zagadnienia prawne Normy
Etyka, ▛ TECHNOLOGIA,MECHANIKA ,MATERIAŁOZNACTWO, Etyka===============
Euler’s function and Euler’s Theorem, materiały do olimpiady matematycznej, zbiory zadań opracowania, tutoriale, Teoria liczb
EVALUATION OF A DOWNDRAFT WOOD GASIFIER In SriLanka-Jayah-MEngSc, Sci Zagadnieniami-poukladane-materialy, GASIFICATION-Pyrolysis, publikacje
Esterazy z hipertermofili, st. Biotechnologia podręczniki, Materiały - Biotechnologia
ErgoEaser lista kontrolna klucz 1, Technik usług BHP materiały szkoła, Ergonomia, Ergonomia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wawa19wwa91.pev.pl

  • ESTRY KWASÓW KARBOKSYLOWYCH(1), Praca Magisterska, Materiały

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    E S T R Y K W A S Ó W K A R B O K S Y L O W Y C H
    Aleksander Kołodziejczyk 2006.10.
    Estrami
    nazywają się pochodne
    kwasów
    , w których atom wodoru grupy hydroksylowej jest
    zastąpiony resztą organiczną – grupą alkilową lub arylową. MoŜna je uwaŜać za produkty
    reakcji
    kwasów
    z
    alkoholami
    , podczas której wydziela się cząsteczka wody.
    RCOOH + HOR
    Ó
    ¾®
    RCO-OR’ + HOH
    Znane są estry
    kwasów karboksylowych

    R
    Ó
    CO-OR
    ,
    kwasów sulfonowych

    R
    Ó
    SO
    2
    -OR
    ,
    kwasów fosfonowych

    R
    Ó
    PO(OR)
    2
    , a takŜe nieorganicznych, np.
    RO-SO
    2
    -OR
    (siarczany) czy
    RO-CO-OR
    (węglany).
    O
    O
    O
    C
    C
    OCH
    2
    CH
    3
    C
    CH
    2
    H
    3
    C
    OCH
    3
    H
    O
    octan metylu benzoesan etylu mrówczan benzylu
    O
    H
    3
    COSO
    2
    OCH
    3
    siarczan dietylu
    H
    3
    C
    S
    OCH
    3
    CH
    3
    CH
    2
    PO(OCH
    2
    CH
    3
    )
    2
    O
    p
    -toluenosulfonian metylu etylofosforan dietylu
    (
    4-metylobenzenosulfonian metylu
    )
    Wyst
    ę
    powanie
    Estry
    naleŜą do jednych z najbardziej rozpowszechnionych związków naturalnych. Do estrów
    naleŜą przede wszystkim
    tłuszcze
    ,
    woski
    i wiele innych
    lipidów
    .
    Tłuszczami
    nazywane są
    estry
    kwasów tłuszczowych
    z
    glicerolem
    (tzw.
    triacyloglicerole
    ), a
    woskami

    estry
    długołańcuchowych
    kwasów karboksylowych
    z długołańcuchowymi
    alkoholami
    .
    CH
    2
    -O-COR
    R'CO-O-CH
    H
    3
    C(CH
    2
    )
    24
    COOCH
    2
    (CH
    2
    )
    28
    CH
    3
    cerotynian trikontylu
    (
    wosk
    )
    CH
    2
    -O-COR''
    triacetyloglicerol
    (
    tłuszcz
    )
    Estry
    są podstawowymi składnikami zapachów kwiatów, owoców i ziół. Około 6000 róŜnych
    estrów
    znaleziono w tych produktach.
    Mrówczan etylu
    wchodzi w skład aromatu jabłek,
    brzoskwiń i rumu;
    octan butylu
    – jabłek, gruszek, moreli i tymianku;
    octan heksylu
    znaleziono w
    aromacie jabłek, moreli, bananów, whisky i wina;
    octan benzylu
    w zapachu jaśminu;
    propionian
    etylu
    – w aromacie jabłek, pomidorów, owoców guajawy;
    maślan etylu
    – w jabłkach, bananach,
    ananasach, gruszkach, truskawkach i w sokach cytrusów. Takie przykłady moŜna mnoŜyć, ale juŜ
    z tych podanych widać, Ŝe aromaty naturalne są złoŜonymi, wieloskładnikowymi mieszaninami,
    a
    estry
    odgrywają w nich waŜną rolę. Oprócz typowych estrów znajdują się w nich równieŜ
    laktony
    ,
    alkohole
    ,
    aldehydy
    ,
    ketony
    ,
    kwasy
    karboksylowe
    ,
    heterocykliczne zwi
    ą
    zki
    ,
    w
    ę
    glowodory
    ,
    terpenoidy
    i inne. W niektórych zapachach przewaŜa jeden składnik i on nadaje
    zapach dominujący, niekiedy takŜe przypomina aromat naturalny. Uznano, np. Ŝe
    octan etylu
    ma
    1
    zapach rumu, chociaŜ w rzeczywistości daleko mu aromatu prawdziwego rumu.
    Ester metylowy
    kwasu antranilowe
    go ma zapach winogron, a
    octan 3-metylobutylu
    bananów.
    Stwierdzono, Ŝe często głównymi składnikami zapachowymi lotnych produktów fermentacji są
    estry
    . W aromacie piwa znaleziono
    94
    estry
    .
    Wiele
    estrów
    produkuje się przemysłowo. Niektóre słuŜą jako składniki syntetycznych
    aromatów.
    Octan etylu
    jest powszechnie stosowanym rozpuszczalnikiem.
    Ftalany alkilowe
    , np.
    ftalan dibutylu
    , znalazły zastosowanie jako plastyfikatory (zmiękczacze) w przemyśle tworzyw
    syntetycznych. Ostatnio
    ftalany
    zostały uznane za substancje powodujące uczulenia i pojawiły
    się głosy nawołujące do wycofania ich z codziennego uŜytku.
    O
    CO(CH
    2
    )
    3
    CH
    3
    ftalan dibutylu
    CO(CH
    2
    )
    3
    CH
    3
    O
    Nomenklatura
    1.
    Systematyczna
    Nazwy estrów są złoŜone i przypominają nazwy soli. Składają się z części pochodzącej od
    kwasu
    , która jest identyczna z nazwą odpowiedniego anionu (
    mrówczan
    ,
    octan
    ,
    benzoesan
    , itp.)
    oraz części pochodzącej od
    alkoholu
    ,
    enolu
    lub
    fenolu
    , która odpowiada nazwie
    alkilu
    lub
    arylu
    (
    metylu
    ,
    etylu
    ,
    fenylu
    , itp.); w przypadku kilku grup, wymienia się je alfabetycznie i przedziela
    myślnikiem.
    CH
    3
    CO-OCH
    2
    CH
    3
    octan etylu
    (
    etanian etylu
    )
    CO
    CH
    3
    CO OBu
    malonian etylu-metylu
    CH
    2
    CO OCH
    2
    CH
    3
    cykloheksanokarboksylan
    butylu
    CO
    OEt
    wodoroftalan etylu
    COOH
    EtO-OC(CH
    2
    )
    4
    CO-O-iPr
    adypinian etylu-izopropylu
    heksadian etylu-izopropylu
    )
    2.
    Nazewnictwo opisowe
    Nazewnictwo opisowe stosuje się dla ułatwienia. Polega ono na podaniu następującego zestawu
    słów:
    ester alkilowy
    (
    arylowy
    )
    kwasu
    +
    nazwa kwasu
    , np.:
    CO
    OMe
    OH
    ester metylowy kwasu salicylowego
    HOOCCH
    2
    CH
    2
    CO-OEt
    ester monoetylowy kwasu bursztynowego
    2
    (
    3.
    Sposób podstawnikowy
    Grupa estrowa jako podstawnik przyjmuje nazwę odpowiednio do budowy:
    alkoksykarbonylo
    -,
    aryloksykarbonylo
    lub
    acyloksy
    - (
    aroiloksy
    -). Nazwę tego podstawnika wraz z lokantem dodaje
    się zgodnie z regułą do rdzenia.
    3
    2
    1
    EtO-OCCH
    2
    CH
    2
    CHO
    3-etoksykarbonylopropanal
    3
    2
    1
    CO
    OCH
    2
    CH
    2
    COOH
    kwas 3-(benzoiloksy)propanowy
    Otrzymywanie
    1.
    Alkoholiza chlorków kwasowych
    Alkoholizę
    chlorków kwasowych
    prowadzi się w środowisku zasadowym, w celu pochłaniania
    wydzielającego się chlorowodoru. Role zasady pełni
    pirydyna
    ,
    aminy
    3
    o
    lub
    NaOH
    [
    Ca(OH)
    2
    ].
    Alkoholizę
    chlorków
    kwasowych
    (ich amonolizę teŜ) w wodzie w obecności
    NaOH
    nazywa się
    reakcj
    ą
    Schottena-Baumanna
    . Wymaga ona silnego mieszania lub wstrząsania, poniewaŜ
    chlorki kwasowe
    (bezwodniki teŜ) są nierozpuszczalne w wodzie.
    O
    COCl
    H
    NaOH/HOH
    C
    O
    +
    - NaCl
    chlorek benzoilu fenol benzoesan fenylu
    (76%)
    2.
    Alkoholiza bezwodników
    Alkoholiz
    ę
    bezwodników
    stosuje się jako metodę otrzymywania
    estrów
    najczęściej wówczas,
    kiedy
    bezwodnik
    jest łatwo dostępny i tani. Te warunki spełniają
    bezwodnik octowy
    i
    benzoesowy
    . Podczas
    acylowania
    bezwodnikiem
    jego połowa jest tracona, co zmniejsza
    wydajność atomowa reakcji.
    Bezwodnik octowy
    wykorzystywany jest do otrzymywania
    aspiryny
    , czyli
    kwasu acetylosalicylowego
    .
    OH
    + CH
    3
    COOCOCH
    3
    H
    2
    SO
    4
    O-COCH
    3
    COOH
    COOH
    - AcOH
    kwas salicylowy bezwodnik octowy aspiryna
    (100%)
    O
    H
    3
    C
    CH
    OH
    CH
    3
    +
    Ac
    2
    O
    ZnCl
    2
    H
    3
    C
    C
    O
    CH
    CH
    3
    CH
    3
    tw., - AcOH
    t
    -butanol bezwodnik octowy octan
    t
    -butylu
    (57%)
    Bezwodniki
    przyrządzane
    in situ
    z
    N
    -
    acylowanych aminokwasów
    są często wykorzystywane w
    syntezie
    peptydów
    .
    3.
    Alkilowanie soli kwasów karboksylowych
    Na
    sole kwasów karboksylowych
    działa się odczynnikami alkilującymi (
    halogenkami
    alkilowymi
    lub
    estrami kwasów sulfonowych
    ). Metoda ta jest ograniczona do
    1
    o
    reszt
    alkilowych.
    3
    ..
    :
    ..
    -
    +
    - NaI
    OMe
    O
    Na
    + CH
    3
    I
    O
    pentanian sodu jodek metylu pentanian metylu
    (
    walerian sodu
    ) (
    walerian metylu
    )
    O
    Alkilowaniu poddaje się często sole z
    3
    o
    aminami
    .
    4.
    Addycja kwasów karboksylowych do alkenów
    W wyniku przyłączenia
    kwasów karboksylowych
    do podwójnego wiązania
    alkenów
    tworzą się
    estry
    . W ten sposób otrzymuje się, np.
    estry t-butylowe
    znacznie łatwiej niŜ innymi metodami.
    O
    O
    +
    H
    2
    SO
    4
    , kat.
    C
    CH
    CH
    3
    CH
    3
    C
    H
    3
    C
    O
    H
    3
    C
    OH
    kwas octowy izobuten octan
    t
    -butylu
    (95%)
    5.
    Reakcja estryfikacji
    Reakcj
    ą
    estryfikacji
    nazywa się syntezę
    estrów
    w wyniku działania
    kwasu karboksylowego
    na
    alkohol
    . Wymaga ona obecności silnego kwasu jako katalizatora. Została odkryta w 1895 r.
    przez
    Emila Fischera
    (razem ze
    Spierem
    ) i powszechnie jest znana jako
    estrykacja Fischera
    .
    Emil Fischer
    (1852-1919), ur. w Euskirchen (Niemcy); doktorat w Strasburgu u Bayera; profesor uniwersytetów w
    Erlangen, Würzburgu i Berlinie; nagroda Nobla w 1902 r.; pierwsza nagroda Nobla przyznana z dziedziny chemii.
    H
    +
    RCO-OR' + HOH
    RCOOH + HOR'
    kwas karboksylowy alkohol ester
    woda
    Reakcja estryfikacji
    jest reakcją odwracalną, wobec czego do osiągnięcia wysokiej wydajności
    potrzebne jest stosowanie nadmiaru jednego z reagentów, oczywiście tego tańszego. Najczęściej
    są to niŜsze
    alkohole
    , tj.
    metylowy
    ,
    etylowy
    czy
    propylowe
    . Nadmiar
    alkoholu
    pełni
    równocześnie rolę rozpuszczalnika.
    HO
    O
    HO
    O
    CHC OH
    + EtOH
    (nadmiar)
    HCl
    CHC OEt
    kwas migdałowy etanol migdalan etylu
    (95%)
    - HOH
    O
    O
    HCl
    O
    O
    HOC(CH
    2
    )
    4
    COH EtOH
    (nadmiar)
    +
    EtOC(CH
    2
    )
    4
    COEt
    - HOH
    kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu
    (95%)
    (
    kwas adypinowy
    ) (
    adypinian dietylu
    )
    Równowagę reakcji estryfikacji moŜna teŜ przesunąć na prawo usuwając jeden z produktów,
    najczęściej wodę. W reakcji
    wy
    Ŝ
    szych kwasów
    z
    wy
    Ŝ
    szymi alkoholami
    wodę najprościej usuwa
    się przez odparowanie, poniewaŜ stanowi ona najbardziej lotny składnik mieszaniny. W
    przypadku stosowania lotnych
    alkoholi
    , np.
    etylowego
    tworzącą wodę usuwa się azeotropowo
    poprzez dodanie do środowiska reakcji
    benzenu
    . Wówczas trójskładnikowy azeotrop
    4
    etanol/benzen/woda
    ma najniŜszą temperaturę wrzenia. W tego typu procedurze stosuje się
    nasadkę azeotropową, którą umieszcza się pomiędzy chłodnicą zwrotną, a reaktorem. Spływający
    z chłodnicy kondensat azeotropu rozdziela się w nasadce na dwie warstwy – dolna zawierająca
    głównie wodę pozostaje w nasadce, a górna składająca się w przewaŜającej części z
    benzenu
    i
    etanolu
    zawraca do reakcji.
    O
    O
    HCl/benzen
    O
    O
    EtOC(CH
    2
    )
    4
    COEt
    - HOH
    kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu
    (96%)
    (
    kwas adypinowy
    ) (
    adypinian dietylu
    )
    +
    Tworzącą się w reakcji wodę moŜna teŜ usuwać na drodze chemicznej dodając do środowiska
    reakcji środka odwadniającego lub odwadniając kondensat spływający z chłodnicy zwrotnej.
    Odczynnikiem stosowanym w reakcjach estryfikacji
    metanolem
    jest
    2,2-dimetoksypropan
    (
    acetal
    metylowy acetonu
    ), który w obecności wody hydrolizuje do
    acetonu
    i
    metanolu
    .
    CH
    3
    O
    OCH
    3
    H
    +
    O
    + HOH
    CH
    3
    CCH
    3
    + 2 CH
    3
    OH
    CH
    3
    CCH
    3
    2,2-dimetoksypropan aceton metanol
    2,2-dimetoksypropan
    zastał wykorzystany w reakcji otrzymywania
    heksanodianu dimetylu
    .
    O
    O
    TosOH
    O
    O
    HOC(CH
    2
    )
    4
    COH
    +
    2
    MeOH
    MeOC(CH
    2
    )
    4
    COMe
    CH
    3
    C(OCH
    3
    )
    2
    CH
    3
    kwas heksanodiowy metanol heksanodian dimetylu
    (79%)
    Pytanie
    : dlaczego
    2,2-dimetoksypropanal
    uŜywany jest tylko w syntezie
    estrów metylowych
    ?
    Mechanizm reakcji estryfikacji
    Mechanizm reakcji estryfikacji jest zaleŜny od rzędowości reagującego
    alkoholu
    . Pierwszym
    etapem reakcji z udziałem
    alkoholi
    1
    o
    i
    2
    o
    jest protonowanie acylowego atomu węgla, przez co
    zwiększone zostają jego właściwości elektrofilowe. Następnie dochodzi do ataku cząsteczki
    alkoholu
    (nukleofila) na uaktywniony karbonylowy atom węgla. Utworzony czterowiązalny
    addukt stabilizuje się poprzez protonowanie atomu tlenu grupy -
    OH
    i eliminację cząsteczki
    wody.
    ..
    :
    O
    H
    ..
    ..
    O
    :
    :
    O
    H
    + H
    +
    C
    +
    R'
    C
    C
    +
    R
    O
    OH
    R'
    R
    H
    .
    .
    R
    OH
    ..
    O
    ..
    :
    :
    H
    H
    :
    O
    H
    O
    - H
    +
    C
    R'
    + HOH
    R
    O
    :
    C
    .
    .
    O
    R
    OR'
    H
    ..
    +
    H
    5
    HOC(CH
    2
    )
    4
    COH 2 EtOH
    ..
    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jaczytam.opx.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Oto smutna prawda: cierpienie uszlachetnia. Design by SZABLONY.maniak.pl.