Start etn - cwiczenia nr 4, WAT, SEMESTR V, elementy teori niezawodnosci, Etn - Zaliczenie, Etn - Zaliczenie, materialy kapalki - starsze etyka biznesu- Materiały z wykładu (Wrocław), STUDIA, Studia ekonomiczne, etyka gospodarcza Euro 2012 Technical Report, Piłka nożna, Materiały szkoleniowe, PREZENTACJE, prezentacje (mat.szkoleniowe) ESO 1 - program, Akademia Morska -materiały mechaniczne, szkoła, Mega Szkoła, SEMESTR V, Silownie, Student Siłownie I, Wykład 1 Ewidencja materiałów bibliotecznych - rozporządzenie 2008, Bibliotekoznawstwo, Bibliotekoznawstwo 2, Zagadnienia prawne Normy Etyka, ▛ TECHNOLOGIA,MECHANIKA ,MATERIAŁOZNACTWO, Etyka=============== Euler’s function and Euler’s Theorem, materiały do olimpiady matematycznej, zbiory zadań opracowania, tutoriale, Teoria liczb EVALUATION OF A DOWNDRAFT WOOD GASIFIER In SriLanka-Jayah-MEngSc, Sci Zagadnieniami-poukladane-materialy, GASIFICATION-Pyrolysis, publikacje Esterazy z hipertermofili, st. Biotechnologia podręczniki, Materiały - Biotechnologia ErgoEaser lista kontrolna klucz 1, Technik usług BHP materiały szkoła, Ergonomia, Ergonomia |
ESTRY KWASÓW KARBOKSYLOWYCH(1), Praca Magisterska, Materiały[ Pobierz całość w formacie PDF ]E S T R Y K W A S Ó W K A R B O K S Y L O W Y C H Aleksander Kołodziejczyk 2006.10. Estrami nazywają się pochodne kwasów , w których atom wodoru grupy hydroksylowej jest zastąpiony resztą organiczną – grupą alkilową lub arylową. MoŜna je uwaŜać za produkty reakcji kwasów z alkoholami , podczas której wydziela się cząsteczka wody. RCOOH + HOR Ó ¾® RCO-OR’ + HOH Znane są estry kwasów karboksylowych – R Ó CO-OR , kwasów sulfonowych – R Ó SO 2 -OR , kwasów fosfonowych – R Ó PO(OR) 2 , a takŜe nieorganicznych, np. RO-SO 2 -OR (siarczany) czy RO-CO-OR (węglany). O O O C C OCH 2 CH 3 C CH 2 H 3 C OCH 3 H O octan metylu benzoesan etylu mrówczan benzylu O H 3 COSO 2 OCH 3 siarczan dietylu H 3 C S OCH 3 CH 3 CH 2 PO(OCH 2 CH 3 ) 2 O p -toluenosulfonian metylu etylofosforan dietylu ( 4-metylobenzenosulfonian metylu ) Wyst ę powanie Estry naleŜą do jednych z najbardziej rozpowszechnionych związków naturalnych. Do estrów naleŜą przede wszystkim tłuszcze , woski i wiele innych lipidów . Tłuszczami nazywane są estry kwasów tłuszczowych z glicerolem (tzw. triacyloglicerole ), a woskami – estry długołańcuchowych kwasów karboksylowych z długołańcuchowymi alkoholami . CH 2 -O-COR R'CO-O-CH H 3 C(CH 2 ) 24 COOCH 2 (CH 2 ) 28 CH 3 cerotynian trikontylu ( wosk ) CH 2 -O-COR'' triacetyloglicerol ( tłuszcz ) Estry są podstawowymi składnikami zapachów kwiatów, owoców i ziół. Około 6000 róŜnych estrów znaleziono w tych produktach. Mrówczan etylu wchodzi w skład aromatu jabłek, brzoskwiń i rumu; octan butylu – jabłek, gruszek, moreli i tymianku; octan heksylu znaleziono w aromacie jabłek, moreli, bananów, whisky i wina; octan benzylu w zapachu jaśminu; propionian etylu – w aromacie jabłek, pomidorów, owoców guajawy; maślan etylu – w jabłkach, bananach, ananasach, gruszkach, truskawkach i w sokach cytrusów. Takie przykłady moŜna mnoŜyć, ale juŜ z tych podanych widać, Ŝe aromaty naturalne są złoŜonymi, wieloskładnikowymi mieszaninami, a estry odgrywają w nich waŜną rolę. Oprócz typowych estrów znajdują się w nich równieŜ laktony , alkohole , aldehydy , ketony , kwasy karboksylowe , heterocykliczne zwi ą zki , w ę glowodory , terpenoidy i inne. W niektórych zapachach przewaŜa jeden składnik i on nadaje zapach dominujący, niekiedy takŜe przypomina aromat naturalny. Uznano, np. Ŝe octan etylu ma 1 zapach rumu, chociaŜ w rzeczywistości daleko mu aromatu prawdziwego rumu. Ester metylowy kwasu antranilowe go ma zapach winogron, a octan 3-metylobutylu bananów. Stwierdzono, Ŝe często głównymi składnikami zapachowymi lotnych produktów fermentacji są estry . W aromacie piwa znaleziono 94 estry . Wiele estrów produkuje się przemysłowo. Niektóre słuŜą jako składniki syntetycznych aromatów. Octan etylu jest powszechnie stosowanym rozpuszczalnikiem. Ftalany alkilowe , np. ftalan dibutylu , znalazły zastosowanie jako plastyfikatory (zmiękczacze) w przemyśle tworzyw syntetycznych. Ostatnio ftalany zostały uznane za substancje powodujące uczulenia i pojawiły się głosy nawołujące do wycofania ich z codziennego uŜytku. O CO(CH 2 ) 3 CH 3 ftalan dibutylu CO(CH 2 ) 3 CH 3 O Nomenklatura 1. Systematyczna Nazwy estrów są złoŜone i przypominają nazwy soli. Składają się z części pochodzącej od kwasu , która jest identyczna z nazwą odpowiedniego anionu ( mrówczan , octan , benzoesan , itp.) oraz części pochodzącej od alkoholu , enolu lub fenolu , która odpowiada nazwie alkilu lub arylu ( metylu , etylu , fenylu , itp.); w przypadku kilku grup, wymienia się je alfabetycznie i przedziela myślnikiem. CH 3 CO-OCH 2 CH 3 octan etylu ( etanian etylu ) CO CH 3 CO OBu malonian etylu-metylu CH 2 CO OCH 2 CH 3 cykloheksanokarboksylan butylu CO OEt wodoroftalan etylu COOH EtO-OC(CH 2 ) 4 CO-O-iPr adypinian etylu-izopropylu heksadian etylu-izopropylu ) 2. Nazewnictwo opisowe Nazewnictwo opisowe stosuje się dla ułatwienia. Polega ono na podaniu następującego zestawu słów: ester alkilowy ( arylowy ) kwasu + nazwa kwasu , np.: CO OMe OH ester metylowy kwasu salicylowego HOOCCH 2 CH 2 CO-OEt ester monoetylowy kwasu bursztynowego 2 ( 3. Sposób podstawnikowy Grupa estrowa jako podstawnik przyjmuje nazwę odpowiednio do budowy: alkoksykarbonylo -, aryloksykarbonylo lub acyloksy - ( aroiloksy -). Nazwę tego podstawnika wraz z lokantem dodaje się zgodnie z regułą do rdzenia. 3 2 1 EtO-OCCH 2 CH 2 CHO 3-etoksykarbonylopropanal 3 2 1 CO OCH 2 CH 2 COOH kwas 3-(benzoiloksy)propanowy Otrzymywanie 1. Alkoholiza chlorków kwasowych Alkoholizę chlorków kwasowych prowadzi się w środowisku zasadowym, w celu pochłaniania wydzielającego się chlorowodoru. Role zasady pełni pirydyna , aminy 3 o lub NaOH [ Ca(OH) 2 ]. Alkoholizę chlorków kwasowych (ich amonolizę teŜ) w wodzie w obecności NaOH nazywa się reakcj ą Schottena-Baumanna . Wymaga ona silnego mieszania lub wstrząsania, poniewaŜ chlorki kwasowe (bezwodniki teŜ) są nierozpuszczalne w wodzie. O COCl H NaOH/HOH C O + - NaCl chlorek benzoilu fenol benzoesan fenylu (76%) 2. Alkoholiza bezwodników Alkoholiz ę bezwodników stosuje się jako metodę otrzymywania estrów najczęściej wówczas, kiedy bezwodnik jest łatwo dostępny i tani. Te warunki spełniają bezwodnik octowy i benzoesowy . Podczas acylowania bezwodnikiem jego połowa jest tracona, co zmniejsza wydajność atomowa reakcji. Bezwodnik octowy wykorzystywany jest do otrzymywania aspiryny , czyli kwasu acetylosalicylowego . OH + CH 3 COOCOCH 3 H 2 SO 4 O-COCH 3 COOH COOH - AcOH kwas salicylowy bezwodnik octowy aspiryna (100%) O H 3 C CH OH CH 3 + Ac 2 O ZnCl 2 H 3 C C O CH CH 3 CH 3 tw., - AcOH t -butanol bezwodnik octowy octan t -butylu (57%) Bezwodniki przyrządzane in situ z N - acylowanych aminokwasów są często wykorzystywane w syntezie peptydów . 3. Alkilowanie soli kwasów karboksylowych Na sole kwasów karboksylowych działa się odczynnikami alkilującymi ( halogenkami alkilowymi lub estrami kwasów sulfonowych ). Metoda ta jest ograniczona do 1 o reszt alkilowych. 3 .. : .. - + - NaI OMe O Na + CH 3 I O pentanian sodu jodek metylu pentanian metylu ( walerian sodu ) ( walerian metylu ) O Alkilowaniu poddaje się często sole z 3 o aminami . 4. Addycja kwasów karboksylowych do alkenów W wyniku przyłączenia kwasów karboksylowych do podwójnego wiązania alkenów tworzą się estry . W ten sposób otrzymuje się, np. estry t-butylowe znacznie łatwiej niŜ innymi metodami. O O + H 2 SO 4 , kat. C CH CH 3 CH 3 C H 3 C O H 3 C OH kwas octowy izobuten octan t -butylu (95%) 5. Reakcja estryfikacji Reakcj ą estryfikacji nazywa się syntezę estrów w wyniku działania kwasu karboksylowego na alkohol . Wymaga ona obecności silnego kwasu jako katalizatora. Została odkryta w 1895 r. przez Emila Fischera (razem ze Spierem ) i powszechnie jest znana jako estrykacja Fischera . Emil Fischer (1852-1919), ur. w Euskirchen (Niemcy); doktorat w Strasburgu u Bayera; profesor uniwersytetów w Erlangen, Würzburgu i Berlinie; nagroda Nobla w 1902 r.; pierwsza nagroda Nobla przyznana z dziedziny chemii. H + RCO-OR' + HOH RCOOH + HOR' kwas karboksylowy alkohol ester woda Reakcja estryfikacji jest reakcją odwracalną, wobec czego do osiągnięcia wysokiej wydajności potrzebne jest stosowanie nadmiaru jednego z reagentów, oczywiście tego tańszego. Najczęściej są to niŜsze alkohole , tj. metylowy , etylowy czy propylowe . Nadmiar alkoholu pełni równocześnie rolę rozpuszczalnika. HO O HO O CHC OH + EtOH (nadmiar) HCl CHC OEt kwas migdałowy etanol migdalan etylu (95%) - HOH O O HCl O O HOC(CH 2 ) 4 COH EtOH (nadmiar) + EtOC(CH 2 ) 4 COEt - HOH kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu (95%) ( kwas adypinowy ) ( adypinian dietylu ) Równowagę reakcji estryfikacji moŜna teŜ przesunąć na prawo usuwając jeden z produktów, najczęściej wodę. W reakcji wy Ŝ szych kwasów z wy Ŝ szymi alkoholami wodę najprościej usuwa się przez odparowanie, poniewaŜ stanowi ona najbardziej lotny składnik mieszaniny. W przypadku stosowania lotnych alkoholi , np. etylowego tworzącą wodę usuwa się azeotropowo poprzez dodanie do środowiska reakcji benzenu . Wówczas trójskładnikowy azeotrop 4 etanol/benzen/woda ma najniŜszą temperaturę wrzenia. W tego typu procedurze stosuje się nasadkę azeotropową, którą umieszcza się pomiędzy chłodnicą zwrotną, a reaktorem. Spływający z chłodnicy kondensat azeotropu rozdziela się w nasadce na dwie warstwy – dolna zawierająca głównie wodę pozostaje w nasadce, a górna składająca się w przewaŜającej części z benzenu i etanolu zawraca do reakcji. O O HCl/benzen O O EtOC(CH 2 ) 4 COEt - HOH kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu (96%) ( kwas adypinowy ) ( adypinian dietylu ) + Tworzącą się w reakcji wodę moŜna teŜ usuwać na drodze chemicznej dodając do środowiska reakcji środka odwadniającego lub odwadniając kondensat spływający z chłodnicy zwrotnej. Odczynnikiem stosowanym w reakcjach estryfikacji metanolem jest 2,2-dimetoksypropan ( acetal metylowy acetonu ), który w obecności wody hydrolizuje do acetonu i metanolu . CH 3 O OCH 3 H + O + HOH CH 3 CCH 3 + 2 CH 3 OH CH 3 CCH 3 2,2-dimetoksypropan aceton metanol 2,2-dimetoksypropan zastał wykorzystany w reakcji otrzymywania heksanodianu dimetylu . O O TosOH O O HOC(CH 2 ) 4 COH + 2 MeOH MeOC(CH 2 ) 4 COMe CH 3 C(OCH 3 ) 2 CH 3 kwas heksanodiowy metanol heksanodian dimetylu (79%) Pytanie : dlaczego 2,2-dimetoksypropanal uŜywany jest tylko w syntezie estrów metylowych ? Mechanizm reakcji estryfikacji Mechanizm reakcji estryfikacji jest zaleŜny od rzędowości reagującego alkoholu . Pierwszym etapem reakcji z udziałem alkoholi 1 o i 2 o jest protonowanie acylowego atomu węgla, przez co zwiększone zostają jego właściwości elektrofilowe. Następnie dochodzi do ataku cząsteczki alkoholu (nukleofila) na uaktywniony karbonylowy atom węgla. Utworzony czterowiązalny addukt stabilizuje się poprzez protonowanie atomu tlenu grupy - OH i eliminację cząsteczki wody. .. : O H .. .. O : : O H + H + C + R' C C + R O OH R' R H . . R OH .. O .. : : H H : O H O - H + C R' + HOH R O : C . . O R OR' H .. + H 5 HOC(CH 2 ) 4 COH 2 EtOH .. [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Oto smutna prawda: cierpienie uszlachetnia. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||