Start
Ergonomia - problemy techniczne i organizacyjne, BHP, ergonomia
Etnografia jako narzÚdzie diagnostyczne w procesie doradztwa naukowego, Antropologia, Antropologia Organizacji
Evidence for selectivity of absorption of volatile organic, Artykuły naukowe, SPME i HS-SPME
Europejskie partie polityczne jako organizacje wielopoziomowe - Beata Kosowska-Gąstoł PEŁNA WERSJA, N jak Nauka
Etnografia organizacji pozarządowej, Prace dyplomowe 3
Ewidencja kosztow w organizacji, E-booki
Ewidencja kosztow w organizacji(1), E-booki
Estry kwasów karboksylowych, Studia, Technologia chemiczna, Wykład II
ESTRY KWASÓW KARBOKSYLOWYCH(1), Praca Magisterska, Materiały
ESTRY KWASÓW KARBOKSYLOWYCH, Praca Magisterska, Materiały
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • resekcja.pev.pl

  • Estry, bio, Chemia, Biofizyka, Toksykologia, Chemia Organiczna

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    Kształcenie nauczycieli chemii
    Estry
    – nie tylko
    ładny zapach
    BEATA DASIEWICZ, KATARZYNA DOBROSZ–TEPEREK
    nie o estry najprawdopodobniej usły-
    szymy stereotypową odpowiedź, że
    ładnie pachną, najczęściej owocami. Nato-
    miast podanie wzoru i poprawnej nazwy czę-
    sto sprawia mu kłopot. Czym są estry? Są one
    pochodnymi kwasów karboksylowych. Moż-
    na je otrzymać na wiele sposobów. Jedną ze
    starszych metod jest reakcja estryfikacji Fi-
    schera polegająca na ogrzewaniu kwasu kar-
    boksylowego i znacznego nadmiaru alkoholu
    w obecności niewielkiej ilości mocnego kwa-
    su nieorganicznego jako katalizatora. Ko-
    nieczność użycia nadmiaru alkoholu ograni-
    cza jej zastosowanie jedynie do otrzymy-
    wania estrów metylowych, etylowych i propy-
    lowych. Nazwy estrów tworzy się od nazwy
    kwasu karboksylowego, z jakiego powstał
    określony związek oraz nazwy grupy alkilo-
    wej, która została wprowadzona do cząstecz-
    ki w miejsce atomu wodoru w grupie karbok-
    sylowej kwasu. Nazwa estru ma końcówkę
    -
    an
    dodaną w miejsce końcówki -
    owy
    w przy-
    miotnikowej części kwasu (Rys. 1) [1, 3].
    Aromaty w żywności
    Charakterystyczny aromat owoców jest
    wynikiem współdziałania wielu związków
    organicznych. W jego tworzeniu biorą
    udział w dużym stopniu terpeny zwane olej-
    kami eterycznymi, ale również alifatyczne
    estry i etery. Często zapach wielu estrów
    kojarzy się z konkretnym owocem, np. hek-
    sanian allilu, maślan butylu, maślan etylu,
    heksanian pentylu (Rys. 2) – z aromatem
    ananasa; pentanian geranylu, izowalerian
    etylu, mrówczan linalolu, pentanian penty-
    lu – z aromatem jabłka; cynamonian mety-
    lu, octan izobutylu, mrówczan etylu, buta-
    nian etylu, octan benzylu – z aromatem
    truskawki. Ponieważ pozyskiwanie natural-
    nych aromatów jest procesem kosztownym,
    używa się do nadawania żywności odpo-
    wiednich cech smakowo-zapachowych syn-
    tetycznych esencji, które otrzymuje się me-
    todą syntezy organicznej lub biosyntezy.
    Przykłady estrów, które są syntetycznymi
    aromatami stosowanymi do żywności za-
    wiera tabela 1. [2].
    a)
    Rys. 1. Octan etylu i benzoesan metylu
    b)
    Estry stanowią jedną z najbardziej rozpo-
    wszechnionych i popularnych grup związ-
    ków występujących w przyrodzie. Wiele
    z nich to ciecze o bardzo przyjemnym zapa-
    chu, ale tłuszcze to również estry. Syntetycz-
    ne związki z połączeniem estrowym wyko-
    rzystujemy w wielu dziedzinach życia.
    c)
    d)
    Rys. 2. Estry o aromacie ananasa: a) heksanian allilu,
    b) maślan butylu, c) maślan etylu, d) heksanian pentylu
    3/2007
    11
    Z
    adając uczniowi lub studentowi pyta-
    Kształcenie nauczycieli chemii
    Tabela1.
    Przykłady syntetycznych aromatów stoso-
    wanych w żywności
    rodzaje tłuszczów: roślinne i zwierzęce. Ce-
    chą odróżniającą je jest stan skupienia, ro-
    ślinne tłuszcze mają w większości konsy-
    stencję ciekłą (oleju), natomiast zwierzęce
    – stałą. Różnica ta wynika z przewagi nie-
    nasyconych kwasów tłuszczowych, tworzą-
    cych określone tłuszcze roślinne.
    Większość kwasów tłuszczowych, nasyco-
    nych i nienasyconych, należy do związków
    o łańcuchu prostym i parzystej liczbie ato-
    mów węgla. Mimo że mogą one zwierać od 2
    do 80 atomów węgla w łańcuchu, to najczę-
    ściej występują kwasy o 16, 18, 20 i 22 ato-
    mach. W naturalnych kwasach nienasyco-
    nych przeważa konfiguracja
    cis
    . Nazewnic-
    two systematyczne pozwala na utworzenie
    nazwy tych związków poprzez dodanie do na-
    zwy rdzenia macierzystego węglowodoru
    końcówki -
    owy
    i słowa kwas przed nazwą.
    W przypadku wystąpienia wiązań podwój-
    nych określa się ich ilość przedrostkami li-
    czebnymi di-, tri, tetra-, itd. oraz wskazuje się
    miejsce ich położenia, stosując system nu-
    meryczny, np. kwas oktadeka-9,12,15-trieno-
    wy. Najczęściej jednak stosuje się nazwy zwy-
    czajowe, które przeważnie odnoszą się
    do źródła ich odkrycia. Przykładem jest kwas
    linolenowy (Rys. 3). Używana jest również
    powszechnie nomenklatura skrótowa,
    np. 16:0 oznaczająca szesnastowęglowy, pro-
    stołańcuchowy, nie zawierający wiązań po-
    dwójnych (kwas palmitynowy), natomiast
    18:1 (9
    c
    ) oznacza kwas osiemnastowęglowy,
    prostołańcuchowy zawierający jedno wiąza-
    nie podwójne przy C-9, o konfiguracji
    cis
    (kwas oleinowy).
    Związek chemiczny
    Typ aromatu
    Benzoesan etylu
    anyżowy
    Cykloheksylopropionian
    allilu
    poziomkowy
    Maślan amylu
    bananowy
    Mrówczan izoamylu
    śliwkowy
    Octan izobutylu
    ananasowy
    Octan geranylu
    agrestowy
    Izowalerian izoamylu
    jabłkowy
    Lipidy
    Lipidy to związki pochodzenia natural-
    nego (głównie tłuszcze), które wraz z biał-
    kami i sacharydami są podstawowymi
    składnikami żywych komórek. Stanowią
    one grupę substancji, która została okre-
    ślona jako klasa związków organicznych
    na podstawie właściwości fizycznych, a nie
    budowy i reaktywności. Lipidy nie rozpusz-
    czają się w wodzie, natomiast rozpuszczają
    się w niepolarnych rozpuszczalnikach orga-
    nicznych, takich jak eter dietylowy, chloro-
    form, benzen czy tetrachlorek węgla. Ze
    względu na pewne podobieństwa struktu-
    ralne, lipidy podzielono na trzy zasadnicze
    grupy: lipidy proste, złożone i wtórne (po-
    chodne) [2]. Do lipidów prostych (właści-
    wych) zostały zaliczone: estry kwasów
    tłuszczowych i gliceryny – triacyloglicerole,
    zwane także triglicerydami, oraz estry kwa-
    sów tłuszczowych i wyższych alkoholi – wo-
    ski. Lipidy złożone zawierają oprócz kwa-
    sów tłuszczowych i alkoholi także inne
    składniki, takie jak kwas fosforowy(V) czy
    cząsteczkę cukru i aminoalkohole.
    Nazwa lipidy pochodzi od greckiego sło-
    wa lipos – tłuszcz, ponieważ tłuszcze natu-
    ralne są wieloskładnikową mieszaniną róż-
    nych lipidów, w których triacyloglicerole są
    podstawowym składnikiem (98%). Ze
    względu na pochodzenie wyróżniamy dwa
    Rys. 3. Kwas oktadeka-9,12,15-trienowy (kwas linolenowy)
    Konfiguracja
    cis
    - wiązań podwójnych po-
    woduje wygięcie łańcuchów kwasów i wpły-
    wa na obniżenie ich temperatury wrzenia,
    zapewniając tłuszczom roślinnym stan cie-
    kły. Ze względu na strukturę łańcucha, mię-
    12
    Chemia w Szkole
    Kształcenie nauczycieli chemii
    dzy terminalną grupą metylową a najbliż-
    szym względem niej podwójnym wiązaniem,
    polienowe kwasy tłuszczowe dzieli się na ro-
    dziny kwasów: n-9, n-6 i n-3. Niektóre
    z kwasów n-6 i n-3 należą do niezbędnych,
    nienasyconych kwasów tłuszczowych
    (NNKT) (tabela 2). NNKT są niezbędne
    do prawidłowego funkcjonowania organi-
    zmu. Spełniają ważną rolę w zapobieganiu
    i leczeniu miażdżycy oraz innych stanów
    chorobowych, prowadzących do zaburzeń
    gospodarki lipidowej. Powodują, między in-
    nymi, obniżenie poziomu cholesterolu i tri-
    acyloglicerolu w surowicy krwi, zapobiegają
    powstawaniu zakrzepów, poprawiają pracę
    serca i przepływ krwi przez naczynia wień-
    cowe, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu
    krwi, prawdopodobnie w wyniku zwiększo-
    nego wydzielania jonu sodowego z moczem
    oraz rozszerzania naczyń tętniczych [2].
    Acylogricerole, w których skład wcho-
    dzą kwasy tłuszczowe, są podstawowym
    składnikiem tłuszczów i najbardziej zna-
    czącą klasą lipidów zapasowych roślin
    i większości zwierząt. Zwyczajowo określa
    się acylogricerole mianem tłuszczów.
    Organizm człowieka o masie 75 kg zawie-
    ra około 10% acylogliceroli (tj. ok. 7 kg).
    Tłuszcze zawarte w pożywieniu powinny do-
    starczać człowiekowi około 30% ogółu ener-
    gii. Zapotrzebowanie na tłuszcze u osób do-
    rosłych wynosi około 1 g (38,93 kJ energii
    czyli 9,3 kcal, to jest ponad dwukrotnie wię-
    cej energii, aniżeli dostarcza 1 g białka czy
    węglowodanów) na kg masy ciała.
    Spożyte tłuszcze są hydrolizowane już
    w żołądku przez lipazę żołądkową, która
    rozszczepia część wiązań estrowych. Dalsze
    etapy trawienia spożytych tłuszczów mają
    miejsce w jelicie cienkim. Do dwunastnicy
    trzustka dostarcza lipazę trzustkową, która
    rozkłada tłuszcze do monoacylogliceroli
    i diacylogliceroli, hydrolizując wiązania es-
    trowe tylko w zewnętrznych pozycjach tri-
    acylogliceroli. W trawieniu tłuszczów nie-
    zmiernie istotna jest żółć, która wpływa
    do dwunastnicy z pęcherzyka żółciowego.
    Pęcherzyk żółciowy jest jedynie magazy-
    nem żółci, bowiem sama żółć jest produko-
    wana w hepatocytach wątroby. Żółć jest za-
    sadowym płynem, barwy żółtobrunatnej.
    Zawiera kwasy żółciowe, cholesterol, śluz,
    kwasy tłuszczowe, bilirubinę, jony sodu,
    potasu, chloru, wodorowęglany i fosfolipi-
    dy. Żółć jest emulgatorem, substancją
    zmniejszającą napięcie powierzchniowe
    tłuszczów. Tłuszcze pod wpływem żółci
    ulegają rozbiciu na drobne kropelki, przez
    co zwiększa się powierzchnia oddziaływa-
    nia lipaz na tłuszczowce. Enzym dzięki żół-
    ci ma więc większą dostępność do lipidów.
    Dzięki składnikom żółci kwasy tłuszczowe
    Tabela 2.
    Kwasy tłuszczowe mające właściwości NNKT [2]
    Kwasy tłuszczowe n-6
    Kwasy tłuszczowe n-3
    Nazwa zwyczajowa
    struktura
    Nazwa zwyczajowa
    struktura
    linolowy
    18:2(9,12)
    α
    -linolenowy
    18:3(9,12,15)
    γ
    -linolenowy
    18:3(6,9,12)

    18:4(6,9,12,15)

    20:3(8,11,14)

    20:4(5,8,11,14,17)
    arachidowy
    20:4(5,8,11,14)

    20:5(5,8,11,14,17)

    22:4(7,10,13,16)

    22:5(7,10,13,16,19)

    22:5(4,7,10,13,16)
    klupanodonowy
    22:6(4,7,10,13,16,19)
    3/2007
    13
    Kształcenie nauczycieli chemii
    zawarte w tłuszczowcach stają się kwasami
    choleinowymi rozpuszczalnymi w wodzie,
    co ułatwia ich wchłanianie z jelit do krwi.
    Tłuszczowce nie są w całości hydrolizowa-
    ne do glicerolu (lub innego alkoholu wielo-
    wodorotlenowego) oraz kwasów tłuszczo-
    wych. Część z nich, pod wpływem żółci, jest
    emulgowana na chylomikrony, które prze-
    nikają z jelit do krwi [2,4].
    Tłuszcze stanowią jeden z podstawo-
    wych składników odżywczych i spełniają
    w organizmie człowieka wiele różnorod-
    nych funkcji:

    jak ściana jelita. Kiedy lek trafia do krwio-
    obiegu, ester ulega hydrolizie, uwalniając
    aktywną strukturę. Związki działające w ten
    sposób nazywa się prolekami. Często tego
    typu połączenia wykorzystywane są w le-
    kach kardiologicznych i antybiotykach [5].
    Najpopularniejszym lekiem z wiązaniem es-
    trowym jest aspiryna czyli kwas
    O
    -acetylosa-
    licylowy (Rys. 4).
    są skoncentrowanym źródłem energii
    dla tkanek i narządów;
    Rys. 4. Aspiryna, kwas O-acetylosalicylowy

    ułatwiają odczuwanie smaku i przełyka-
    nie pokarmu;
    Polimery
    Połączenia estrowe znalazły swoje miej-
    sce również w produkcji polimerów zwa-
    nych poliestrami. Posiadają one sztywniej-
    sze i bardziej polarne łańcuchy główne
    w porównaniu z polimerami winylowymi,
    przez co częściej tworzą fazę krystaliczną
    oraz są bardziej kruche, twarde i trudniej
    topliwe. Podstawową metodą syntezy po-
    liestrów jest reakcja estryfikacji hydroksy-
    kwasów samych z sobą lub reakcja dioli
    z kwasami dikarboksylowymi. W ten spo-
    sób otrzymuje się, np. poli(tereftalan etyle-
    nu) (PET), będący podstawą większości
    włókien poliestrowych oraz materiałem,
    z którego produkuje się plastikowe butelki
    (Rys. 5).

    hamują skurcze żołądka i wydzielanie
    kwaśnego soku żołądkowego;

    stanowią budulec błon komórkowych
    i białej masy mózgu;

    jako tłuszcz podskórny chronią przed
    nadmierną utratą ciepła;

    jako tłuszcz okołonarządowy stabilizują
    nerki i inne narządy wewnątrz ciała;
    dostarczają niezbędnych nienasyconych
    kwasów tłuszczowych.
    Ponadto tłuszcze są nośnikami witamin
    A, D, E i K oraz ułatwiają ich przyswajanie
    z innych produktów, zaś w technologii po-
    traw stanowią medium grzejne, dzięki któ-
    remu możliwe są takie techniki kulinarne,
    jak smażenie i duszenie [2].
    Leki
    Wiele leków zawiera estrowe grupy funk-
    cyjne. Mogą one oddziaływać z docelowymi
    miejscami wiążącymi jako akceptory wiązań
    wodorowych. Jednakże estry w warunkach
    fizjologicznych są dość podatne na metabo-
    lizm. Organizm ludzki zawiera, zarówno we
    krwi, jak też w innych tkankach, enzymy
    zwane esterazami, które powodują hydroli-
    zę estrów. Pomimo to grupa estrowa jest wy-
    korzystywana do maskowania polarnych
    grup funkcyjnych, np. karboksylowej, feno-
    lowej czy alkoholowej, ponieważ jest ona
    mniej polarna od nich, co ułatwia lekowi
    przekraczanie barier hydrofobowych, takich
    Rys. 5. Struktura poli(tereftalanu etylenu)
    Innymi metodami otrzymywania polie-
    strów są: reakcja chlorków kwasów kar-
    boksylowych z diolami oraz reakcja bez-
    wodników kwasowych z diolami i triolami.
    Pierwszy sposób pozwala na uzyskanie po-
    liestrów aromatycznych, takich jak dakron,
    a także poliwęglanów, natomiast drugi
    – żywicy poliestrowej zwanej gliptalem, bę-
    dącej podstawą wielu klejów, w tym synte-
    tycznej gumy arabskiej [3].
    14
    Chemia w Szkole

    Kształcenie nauczycieli chemii
    Pisząc o tworzywach sztucznych nie
    można nie wspomnieć o jednym z pierw-
    szych polimerów pochodzenia naturalne-
    go, jakim jest azotan celulozy zwany celulo-
    idem. Jest to tworzywo termoplastyczne
    (mięknące pod wpływem ogrzewania), któ-
    re produkuje się poprzez rozpuszczenie
    azotanu celulozy w kamforze, a następnie
    kontrolowane odparowywanie kamfory, aż
    do uzyskania stałego produktu. Celuloid
    jest łatwopalny i rozpuszczalny w prawie
    wszystkich polarnych rozpuszczalnikach
    organicznych (etanol, aceton itp.). Był sto-
    sowany do produkcji zabawek, galanterii
    i błon filmowych. Obecnie stosowany jest
    już właściwie prawie wyłącznie do produk-
    cji piłeczek do tenisa stołowego. Technolo-
    gia produkcji celuloidu została opatento-
    wana przez braci J. Hyatta i I. Hyatta
    w 1873 r. W produkcji taśm i folii dla prze-
    mysłu fotograficznego celuloid został za-
    stąpiony przez trudnopalny octan celulozy,
    który otrzymuje się działając kwasem octo-
    wym lub jego bezwodnikiem na celulozę
    w obecności kwasu siarkowego lub chlorku
    cynkowego jako katalizatora. Jest on bez-
    barwnym termoplastycznym polimerem
    odpornym na zarysowanie, mało odpor-
    nym na ścieranie, wykazuje właściwości
    izolacyjne oraz antystatyczne, jest odporny
    na działanie wody, olejów i tłuszczów, roz-
    puszcza się w acetonie.
    Oprócz wykorzystania połączeń estro-
    wych do tworzenia polimeru zastosowanie
    w tej gałęzi przemysłu znalazły również in-
    ne estry. Często są one używane jako pla-
    styfikatory, czyli związki, które powodują
    zmiękczenie polimeru, większą jego rozcią-
    gliwość, łatwiejsze przetwórstwo, przy
    czym nie zmieniają właściwości chemicz-
    nych tworzywa. Przykładem takiego zmięk-
    czacza może być ftalan dibutylu (Rys. 6).
    Jeszcze jedno
    ciekawe wykorzystanie estru
    Jedną z najbardziej gorzkich substancji
    znanych na świecie jest bitrex – benzoesan
    denatonium (Rys 7.). Jest on dodawany
    do denaturatu, alkoholu metylowego, pre-
    paratu przeciw obgryzaniu paznokci i mro-
    zoodpornego płynu do spryskiwaczy. Do-
    zuje się go w ilości poniżej 10 ppm.
    Rys. 7. Bitrex – benzoesan denatonium
    Pisząc o estrach kwasów karboksylowych
    nie należy zapominać, że istnieją również
    estry kwasów nieorganicznych, które są wy-
    korzystywane w wielu dziedzinach życia, np.
    estry kwasu siarkowego znajdują ogromne
    zastosowanie jako środki powierzchniowo
    czynne (w tym środki myjące), czy też estry
    kwasu krzemowego, które wykorzystywane
    są w inżynierii materiałowej.
    dr
    BEATA DASIEWICZ
    Nauczyciel akademicki, adiunkt w Katedrze Chemii
    Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie.
    Specjalizuje się w analizie związków organicznych
    w żywności.
    dr inż.
    KATARZYNA DOBROSZ-TEPEREK
    Nauczyciel akademicki, starszy wykładowca w Katedrze Chemii
    Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie.
    Prowadzi badania nad doskonaleniem metod dydaktycznych
    w szkole wyższej.
    L
    ITERATURA
    [1]. J. McMurry,
    Chemia organiczna
    . Wydawnictwo Naukowe PWN,
    2000.
    [2]. Z. Sikorski i inni,
    Chemia żywności
    . Wydawnictwo Naukowo-Tech-
    niczne, 2002.
    [3]. E. Białecka-Florjańczyk, J. Włostowska,
    Chemia organiczna
    .
    Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 2002.
    [4]. L. Stryer,
    Biochemia
    . Wydawnictwo Naukowe PWN, 1999.
    Rys. 6. Ftalan dibutylu
    [5]. G. Patrick,
    Chemia leków
    . Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004.
    3/2007
    15
    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jaczytam.opx.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Oto smutna prawda: cierpienie uszlachetnia. Design by SZABLONY.maniak.pl.