![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Start Ergonomia - problemy techniczne i organizacyjne, BHP, ergonomia Etnografia jako narzÚdzie diagnostyczne w procesie doradztwa naukowego, Antropologia, Antropologia Organizacji Evidence for selectivity of absorption of volatile organic, Artykuły naukowe, SPME i HS-SPME Europejskie partie polityczne jako organizacje wielopoziomowe - Beata Kosowska-Gąstoł PEŁNA WERSJA, N jak Nauka Etnografia organizacji pozarządowej, Prace dyplomowe 3 Ewidencja kosztow w organizacji, E-booki Ewidencja kosztow w organizacji(1), E-booki Estry kwasów karboksylowych, Studia, Technologia chemiczna, Wykład II ESTRY KWASÓW KARBOKSYLOWYCH(1), Praca Magisterska, Materiały ESTRY KWASÓW KARBOKSYLOWYCH, Praca Magisterska, Materiały |
Estry, bio, Chemia, Biofizyka, Toksykologia, Chemia Organiczna[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kształcenie nauczycieli chemii Estry – nie tylko ładny zapach BEATA DASIEWICZ, KATARZYNA DOBROSZ–TEPEREK nie o estry najprawdopodobniej usły- szymy stereotypową odpowiedź, że ładnie pachną, najczęściej owocami. Nato- miast podanie wzoru i poprawnej nazwy czę- sto sprawia mu kłopot. Czym są estry? Są one pochodnymi kwasów karboksylowych. Moż- na je otrzymać na wiele sposobów. Jedną ze starszych metod jest reakcja estryfikacji Fi- schera polegająca na ogrzewaniu kwasu kar- boksylowego i znacznego nadmiaru alkoholu w obecności niewielkiej ilości mocnego kwa- su nieorganicznego jako katalizatora. Ko- nieczność użycia nadmiaru alkoholu ograni- cza jej zastosowanie jedynie do otrzymy- wania estrów metylowych, etylowych i propy- lowych. Nazwy estrów tworzy się od nazwy kwasu karboksylowego, z jakiego powstał określony związek oraz nazwy grupy alkilo- wej, która została wprowadzona do cząstecz- ki w miejsce atomu wodoru w grupie karbok- sylowej kwasu. Nazwa estru ma końcówkę - an dodaną w miejsce końcówki - owy w przy- miotnikowej części kwasu (Rys. 1) [1, 3]. Aromaty w żywności Charakterystyczny aromat owoców jest wynikiem współdziałania wielu związków organicznych. W jego tworzeniu biorą udział w dużym stopniu terpeny zwane olej- kami eterycznymi, ale również alifatyczne estry i etery. Często zapach wielu estrów kojarzy się z konkretnym owocem, np. hek- sanian allilu, maślan butylu, maślan etylu, heksanian pentylu (Rys. 2) – z aromatem ananasa; pentanian geranylu, izowalerian etylu, mrówczan linalolu, pentanian penty- lu – z aromatem jabłka; cynamonian mety- lu, octan izobutylu, mrówczan etylu, buta- nian etylu, octan benzylu – z aromatem truskawki. Ponieważ pozyskiwanie natural- nych aromatów jest procesem kosztownym, używa się do nadawania żywności odpo- wiednich cech smakowo-zapachowych syn- tetycznych esencji, które otrzymuje się me- todą syntezy organicznej lub biosyntezy. Przykłady estrów, które są syntetycznymi aromatami stosowanymi do żywności za- wiera tabela 1. [2]. a) Rys. 1. Octan etylu i benzoesan metylu b) Estry stanowią jedną z najbardziej rozpo- wszechnionych i popularnych grup związ- ków występujących w przyrodzie. Wiele z nich to ciecze o bardzo przyjemnym zapa- chu, ale tłuszcze to również estry. Syntetycz- ne związki z połączeniem estrowym wyko- rzystujemy w wielu dziedzinach życia. c) d) Rys. 2. Estry o aromacie ananasa: a) heksanian allilu, b) maślan butylu, c) maślan etylu, d) heksanian pentylu 3/2007 11 Z adając uczniowi lub studentowi pyta- Kształcenie nauczycieli chemii Tabela1. Przykłady syntetycznych aromatów stoso- wanych w żywności rodzaje tłuszczów: roślinne i zwierzęce. Ce- chą odróżniającą je jest stan skupienia, ro- ślinne tłuszcze mają w większości konsy- stencję ciekłą (oleju), natomiast zwierzęce – stałą. Różnica ta wynika z przewagi nie- nasyconych kwasów tłuszczowych, tworzą- cych określone tłuszcze roślinne. Większość kwasów tłuszczowych, nasyco- nych i nienasyconych, należy do związków o łańcuchu prostym i parzystej liczbie ato- mów węgla. Mimo że mogą one zwierać od 2 do 80 atomów węgla w łańcuchu, to najczę- ściej występują kwasy o 16, 18, 20 i 22 ato- mach. W naturalnych kwasach nienasyco- nych przeważa konfiguracja cis . Nazewnic- two systematyczne pozwala na utworzenie nazwy tych związków poprzez dodanie do na- zwy rdzenia macierzystego węglowodoru końcówki - owy i słowa kwas przed nazwą. W przypadku wystąpienia wiązań podwój- nych określa się ich ilość przedrostkami li- czebnymi di-, tri, tetra-, itd. oraz wskazuje się miejsce ich położenia, stosując system nu- meryczny, np. kwas oktadeka-9,12,15-trieno- wy. Najczęściej jednak stosuje się nazwy zwy- czajowe, które przeważnie odnoszą się do źródła ich odkrycia. Przykładem jest kwas linolenowy (Rys. 3). Używana jest również powszechnie nomenklatura skrótowa, np. 16:0 oznaczająca szesnastowęglowy, pro- stołańcuchowy, nie zawierający wiązań po- dwójnych (kwas palmitynowy), natomiast 18:1 (9 c ) oznacza kwas osiemnastowęglowy, prostołańcuchowy zawierający jedno wiąza- nie podwójne przy C-9, o konfiguracji cis (kwas oleinowy). Związek chemiczny Typ aromatu Benzoesan etylu anyżowy Cykloheksylopropionian allilu poziomkowy Maślan amylu bananowy Mrówczan izoamylu śliwkowy Octan izobutylu ananasowy Octan geranylu agrestowy Izowalerian izoamylu jabłkowy Lipidy Lipidy to związki pochodzenia natural- nego (głównie tłuszcze), które wraz z biał- kami i sacharydami są podstawowymi składnikami żywych komórek. Stanowią one grupę substancji, która została okre- ślona jako klasa związków organicznych na podstawie właściwości fizycznych, a nie budowy i reaktywności. Lipidy nie rozpusz- czają się w wodzie, natomiast rozpuszczają się w niepolarnych rozpuszczalnikach orga- nicznych, takich jak eter dietylowy, chloro- form, benzen czy tetrachlorek węgla. Ze względu na pewne podobieństwa struktu- ralne, lipidy podzielono na trzy zasadnicze grupy: lipidy proste, złożone i wtórne (po- chodne) [2]. Do lipidów prostych (właści- wych) zostały zaliczone: estry kwasów tłuszczowych i gliceryny – triacyloglicerole, zwane także triglicerydami, oraz estry kwa- sów tłuszczowych i wyższych alkoholi – wo- ski. Lipidy złożone zawierają oprócz kwa- sów tłuszczowych i alkoholi także inne składniki, takie jak kwas fosforowy(V) czy cząsteczkę cukru i aminoalkohole. Nazwa lipidy pochodzi od greckiego sło- wa lipos – tłuszcz, ponieważ tłuszcze natu- ralne są wieloskładnikową mieszaniną róż- nych lipidów, w których triacyloglicerole są podstawowym składnikiem (98%). Ze względu na pochodzenie wyróżniamy dwa Rys. 3. Kwas oktadeka-9,12,15-trienowy (kwas linolenowy) Konfiguracja cis - wiązań podwójnych po- woduje wygięcie łańcuchów kwasów i wpły- wa na obniżenie ich temperatury wrzenia, zapewniając tłuszczom roślinnym stan cie- kły. Ze względu na strukturę łańcucha, mię- 12 Chemia w Szkole Kształcenie nauczycieli chemii dzy terminalną grupą metylową a najbliż- szym względem niej podwójnym wiązaniem, polienowe kwasy tłuszczowe dzieli się na ro- dziny kwasów: n-9, n-6 i n-3. Niektóre z kwasów n-6 i n-3 należą do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) (tabela 2). NNKT są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organi- zmu. Spełniają ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy oraz innych stanów chorobowych, prowadzących do zaburzeń gospodarki lipidowej. Powodują, między in- nymi, obniżenie poziomu cholesterolu i tri- acyloglicerolu w surowicy krwi, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, poprawiają pracę serca i przepływ krwi przez naczynia wień- cowe, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu krwi, prawdopodobnie w wyniku zwiększo- nego wydzielania jonu sodowego z moczem oraz rozszerzania naczyń tętniczych [2]. Acylogricerole, w których skład wcho- dzą kwasy tłuszczowe, są podstawowym składnikiem tłuszczów i najbardziej zna- czącą klasą lipidów zapasowych roślin i większości zwierząt. Zwyczajowo określa się acylogricerole mianem tłuszczów. Organizm człowieka o masie 75 kg zawie- ra około 10% acylogliceroli (tj. ok. 7 kg). Tłuszcze zawarte w pożywieniu powinny do- starczać człowiekowi około 30% ogółu ener- gii. Zapotrzebowanie na tłuszcze u osób do- rosłych wynosi około 1 g (38,93 kJ energii czyli 9,3 kcal, to jest ponad dwukrotnie wię- cej energii, aniżeli dostarcza 1 g białka czy węglowodanów) na kg masy ciała. Spożyte tłuszcze są hydrolizowane już w żołądku przez lipazę żołądkową, która rozszczepia część wiązań estrowych. Dalsze etapy trawienia spożytych tłuszczów mają miejsce w jelicie cienkim. Do dwunastnicy trzustka dostarcza lipazę trzustkową, która rozkłada tłuszcze do monoacylogliceroli i diacylogliceroli, hydrolizując wiązania es- trowe tylko w zewnętrznych pozycjach tri- acylogliceroli. W trawieniu tłuszczów nie- zmiernie istotna jest żółć, która wpływa do dwunastnicy z pęcherzyka żółciowego. Pęcherzyk żółciowy jest jedynie magazy- nem żółci, bowiem sama żółć jest produko- wana w hepatocytach wątroby. Żółć jest za- sadowym płynem, barwy żółtobrunatnej. Zawiera kwasy żółciowe, cholesterol, śluz, kwasy tłuszczowe, bilirubinę, jony sodu, potasu, chloru, wodorowęglany i fosfolipi- dy. Żółć jest emulgatorem, substancją zmniejszającą napięcie powierzchniowe tłuszczów. Tłuszcze pod wpływem żółci ulegają rozbiciu na drobne kropelki, przez co zwiększa się powierzchnia oddziaływa- nia lipaz na tłuszczowce. Enzym dzięki żół- ci ma więc większą dostępność do lipidów. Dzięki składnikom żółci kwasy tłuszczowe Tabela 2. Kwasy tłuszczowe mające właściwości NNKT [2] Kwasy tłuszczowe n-6 Kwasy tłuszczowe n-3 Nazwa zwyczajowa struktura Nazwa zwyczajowa struktura linolowy 18:2(9,12) α -linolenowy 18:3(9,12,15) γ -linolenowy 18:3(6,9,12) – 18:4(6,9,12,15) – 20:3(8,11,14) – 20:4(5,8,11,14,17) arachidowy 20:4(5,8,11,14) – 20:5(5,8,11,14,17) – 22:4(7,10,13,16) – 22:5(7,10,13,16,19) – 22:5(4,7,10,13,16) klupanodonowy 22:6(4,7,10,13,16,19) 3/2007 13 Kształcenie nauczycieli chemii zawarte w tłuszczowcach stają się kwasami choleinowymi rozpuszczalnymi w wodzie, co ułatwia ich wchłanianie z jelit do krwi. Tłuszczowce nie są w całości hydrolizowa- ne do glicerolu (lub innego alkoholu wielo- wodorotlenowego) oraz kwasów tłuszczo- wych. Część z nich, pod wpływem żółci, jest emulgowana na chylomikrony, które prze- nikają z jelit do krwi [2,4]. Tłuszcze stanowią jeden z podstawo- wych składników odżywczych i spełniają w organizmie człowieka wiele różnorod- nych funkcji: • jak ściana jelita. Kiedy lek trafia do krwio- obiegu, ester ulega hydrolizie, uwalniając aktywną strukturę. Związki działające w ten sposób nazywa się prolekami. Często tego typu połączenia wykorzystywane są w le- kach kardiologicznych i antybiotykach [5]. Najpopularniejszym lekiem z wiązaniem es- trowym jest aspiryna czyli kwas O -acetylosa- licylowy (Rys. 4). są skoncentrowanym źródłem energii dla tkanek i narządów; Rys. 4. Aspiryna, kwas O-acetylosalicylowy • ułatwiają odczuwanie smaku i przełyka- nie pokarmu; Polimery Połączenia estrowe znalazły swoje miej- sce również w produkcji polimerów zwa- nych poliestrami. Posiadają one sztywniej- sze i bardziej polarne łańcuchy główne w porównaniu z polimerami winylowymi, przez co częściej tworzą fazę krystaliczną oraz są bardziej kruche, twarde i trudniej topliwe. Podstawową metodą syntezy po- liestrów jest reakcja estryfikacji hydroksy- kwasów samych z sobą lub reakcja dioli z kwasami dikarboksylowymi. W ten spo- sób otrzymuje się, np. poli(tereftalan etyle- nu) (PET), będący podstawą większości włókien poliestrowych oraz materiałem, z którego produkuje się plastikowe butelki (Rys. 5). • hamują skurcze żołądka i wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego; • stanowią budulec błon komórkowych i białej masy mózgu; • jako tłuszcz podskórny chronią przed nadmierną utratą ciepła; • jako tłuszcz okołonarządowy stabilizują nerki i inne narządy wewnątrz ciała; dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto tłuszcze są nośnikami witamin A, D, E i K oraz ułatwiają ich przyswajanie z innych produktów, zaś w technologii po- traw stanowią medium grzejne, dzięki któ- remu możliwe są takie techniki kulinarne, jak smażenie i duszenie [2]. Leki Wiele leków zawiera estrowe grupy funk- cyjne. Mogą one oddziaływać z docelowymi miejscami wiążącymi jako akceptory wiązań wodorowych. Jednakże estry w warunkach fizjologicznych są dość podatne na metabo- lizm. Organizm ludzki zawiera, zarówno we krwi, jak też w innych tkankach, enzymy zwane esterazami, które powodują hydroli- zę estrów. Pomimo to grupa estrowa jest wy- korzystywana do maskowania polarnych grup funkcyjnych, np. karboksylowej, feno- lowej czy alkoholowej, ponieważ jest ona mniej polarna od nich, co ułatwia lekowi przekraczanie barier hydrofobowych, takich Rys. 5. Struktura poli(tereftalanu etylenu) Innymi metodami otrzymywania polie- strów są: reakcja chlorków kwasów kar- boksylowych z diolami oraz reakcja bez- wodników kwasowych z diolami i triolami. Pierwszy sposób pozwala na uzyskanie po- liestrów aromatycznych, takich jak dakron, a także poliwęglanów, natomiast drugi – żywicy poliestrowej zwanej gliptalem, bę- dącej podstawą wielu klejów, w tym synte- tycznej gumy arabskiej [3]. 14 Chemia w Szkole • Kształcenie nauczycieli chemii Pisząc o tworzywach sztucznych nie można nie wspomnieć o jednym z pierw- szych polimerów pochodzenia naturalne- go, jakim jest azotan celulozy zwany celulo- idem. Jest to tworzywo termoplastyczne (mięknące pod wpływem ogrzewania), któ- re produkuje się poprzez rozpuszczenie azotanu celulozy w kamforze, a następnie kontrolowane odparowywanie kamfory, aż do uzyskania stałego produktu. Celuloid jest łatwopalny i rozpuszczalny w prawie wszystkich polarnych rozpuszczalnikach organicznych (etanol, aceton itp.). Był sto- sowany do produkcji zabawek, galanterii i błon filmowych. Obecnie stosowany jest już właściwie prawie wyłącznie do produk- cji piłeczek do tenisa stołowego. Technolo- gia produkcji celuloidu została opatento- wana przez braci J. Hyatta i I. Hyatta w 1873 r. W produkcji taśm i folii dla prze- mysłu fotograficznego celuloid został za- stąpiony przez trudnopalny octan celulozy, który otrzymuje się działając kwasem octo- wym lub jego bezwodnikiem na celulozę w obecności kwasu siarkowego lub chlorku cynkowego jako katalizatora. Jest on bez- barwnym termoplastycznym polimerem odpornym na zarysowanie, mało odpor- nym na ścieranie, wykazuje właściwości izolacyjne oraz antystatyczne, jest odporny na działanie wody, olejów i tłuszczów, roz- puszcza się w acetonie. Oprócz wykorzystania połączeń estro- wych do tworzenia polimeru zastosowanie w tej gałęzi przemysłu znalazły również in- ne estry. Często są one używane jako pla- styfikatory, czyli związki, które powodują zmiękczenie polimeru, większą jego rozcią- gliwość, łatwiejsze przetwórstwo, przy czym nie zmieniają właściwości chemicz- nych tworzywa. Przykładem takiego zmięk- czacza może być ftalan dibutylu (Rys. 6). Jeszcze jedno ciekawe wykorzystanie estru Jedną z najbardziej gorzkich substancji znanych na świecie jest bitrex – benzoesan denatonium (Rys 7.). Jest on dodawany do denaturatu, alkoholu metylowego, pre- paratu przeciw obgryzaniu paznokci i mro- zoodpornego płynu do spryskiwaczy. Do- zuje się go w ilości poniżej 10 ppm. Rys. 7. Bitrex – benzoesan denatonium Pisząc o estrach kwasów karboksylowych nie należy zapominać, że istnieją również estry kwasów nieorganicznych, które są wy- korzystywane w wielu dziedzinach życia, np. estry kwasu siarkowego znajdują ogromne zastosowanie jako środki powierzchniowo czynne (w tym środki myjące), czy też estry kwasu krzemowego, które wykorzystywane są w inżynierii materiałowej. dr BEATA DASIEWICZ Nauczyciel akademicki, adiunkt w Katedrze Chemii Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. Specjalizuje się w analizie związków organicznych w żywności. dr inż. KATARZYNA DOBROSZ-TEPEREK Nauczyciel akademicki, starszy wykładowca w Katedrze Chemii Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. Prowadzi badania nad doskonaleniem metod dydaktycznych w szkole wyższej. L ITERATURA [1]. J. McMurry, Chemia organiczna . Wydawnictwo Naukowe PWN, 2000. [2]. Z. Sikorski i inni, Chemia żywności . Wydawnictwo Naukowo-Tech- niczne, 2002. [3]. E. Białecka-Florjańczyk, J. Włostowska, Chemia organiczna . Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 2002. [4]. L. Stryer, Biochemia . Wydawnictwo Naukowe PWN, 1999. Rys. 6. Ftalan dibutylu [5]. G. Patrick, Chemia leków . Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004. 3/2007 15 [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
||||
![]() |
|||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Oto smutna prawda: cierpienie uszlachetnia. Design by SZABLONY.maniak.pl. |
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |